Home България 23 юни 1912 – Появява се основоположникът на теоретичната информатика, Алън Тюринг

23 юни 1912 – Появява се основоположникът на теоретичната информатика, Алън Тюринг

by admin
23 юни 1912 – Появява се основоположникът на теоретичната информатика, Алън Тюринг

Алън Матисън Тюринг – британският математик, логик, криптоаналитик, информатик и пионер в областта на изкуствения интелект, се ражда на 23 юни 1912 г. в Лондон. Тюринг е известен със своите революционни приноси в областта на компютърната наука и един от основателите на модерната компютърна теория.

През Втората световна война Тюринг играе ключова роля в разкриването на кода “Енигма” – машината за шифроване, използвана от немските военни сили. Това му дава голям принос за алиансовите усилия по време на конфликта.

След войната Тюринг продължава да работи по развитието на компютъра и изкуствения интелект. През 1950 г. той формулира “Теста на Тюринг” – метод за определяне дали машина може да проявява интелигентно поведение, което да не може да бъде различено от човешко.

Въпреки своите големи постижения, Тюринг става жертва на дискриминация поради своята хомосексуалност. През 1952 г. той е обвинен в “неморално поведение” и принуден да приеме хормонна терапия за “лечение”. Това води до сериозни последствия за неговото здраве и кариера.

За съжаление, на 7 юни 1954 г. Алън Тюринг поставя край на живота си, само на 41-годишна възраст. Неговата смърт оставя огромна празнина в областта на компютърната наука и изкуствения интелект.

Впоследствие, през 2013 г. британското правителство издава официално извинение за начина, по който е бил третиран Тюринг поради неговата сексуална ориентация. През 2017 г. той получава и посмъртно помилване от страна на королевата Елизабет II.

Днес Алън Матисън Тюринг е признат като един от най-великите умове в историята на компютърната наука и неговите приноси продължават да вдъхновяват и променят света.

Източник: petel.bg

You may also like

Our Company

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Newsletter

Laest News

@2021 – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign