Home България Шокиращи наказания за антиправителствените протести в Беларус – ще останете без дъх!

Шокиращи наказания за антиправителствените протести в Беларус – ще останете без дъх!

by admin
Шокиращи наказания за антиправителствените протести в Беларус - ще останете без дъх!

Съдът в Беларус днес издаде строги присъди срещу 18 души, които участваха в големите антиправителствени протести, които разтърсиха страната през 2020 година. Тези протести бяха отговор на спорния резултат от изборите и предизвикаха значителни социални и политически напрежение.

Според съда, всички обвиняеми са виновни в организиране и участие в масовите протести, което нарушава публичния ред и безопасността на държавата. Те бяха осъдени за своите действия, които целят свалянето на правителството и подкопаването на стабилността на страната.

Най-тежката присъда беше постановена срещу лидера на опозиционната партия “Движение за свобода”, който получи осем години затвор. Той беше обвинен в организацията и провокацията на масовите протести, както и в разпространение на неправомерна информация.

Останалите обвиняеми получиха присъди в диапазона от две до шест години затвор. Съдът смята, че техните действия са насочени срещу интересите на държавата и представляват заплаха за обществения ред.

Тези присъди вече предизвикаха значителни реакции както в Беларус, така и в международната общност. Много организации за правата на човека и политически лидери осъждат тези присъди като политически мотивирани и нарушение на основните права на гражданите.

Международната общност призовава беларуското правителство да спазва международните стандарти за правата на човека и да осигури справедлив процес за всички обвиняеми. Очаква се, че Европейският съюз ще разгледа въпроса по време на следващото заседание.

Въпреки това, беларуското правителство подчертава, че тези присъди са базирани на закона и са резултат от независим съдебен процес. Те твърдят, че протестите бяха организирани от външни сили, които искат да подкопаят стабилността на страната.

Ситуацията в Беларус продължава да бъде предмет на голям интерес и спорове както в страната, така и извън нея. Продължаваме да следим развитието на случая и ще информираме за всяко ново развитие.

Източник: petel.bg

You may also like

Our Company

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Newsletter

Laest News

@2021 – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign