Home България Силно земетресение разтърси България – какво се случи след това?

Силно земетресение разтърси България – какво се случи след това?

by admin
Силно земетресение разтърси България - какво се случи след това?

Според информацията от Ruse24.bg, земетресение в Румъния бе усетено и в България. Трусът имаше магнитуд от 3.8 по скалата на Рихтер.

Според данните от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) на Българската академия на науките, земетресението е станало в Румъния, но е било достатъчно силно, за да бъде усетено и в различни части на България.

Трусът е регистриран в 15:45 часа местно време и е имал епицентър в южната част на Румъния, близо до границата с България. Засегнатите райони в България са предимно Северозападна България и Северна България.

Много хора в различни градове са докладвали за усещането на труса. В някои райони са регистрирани леки трептения на постройките, които обаче не са причинили материални щети или пострадали хора.

Според експертите от НИГГГ, земетресението с магнитуд 3.8 е сравнително слабо и обикновено не предизвиква сериозни последици. Въпреки това, те призовават гражданите да бъдат внимателни и да следват указанията на компетентните органи в случай на подобни явления.

Трусовете са често срещани в Балканския полуостров поради геоложката активност в региона. Земетресенията могат да бъдат предизвикани от движението на земните плочи и се случват периодично.

В случай на земетресение, е важно гражданите да запазят спокойствие и да следват протоколите за безопасност. Те трябва да потърсят закрито пространство, като например под маса или рамене стена, и да избягват излизането навън до отпаднали материали или опасни обекти.

Националният институт по геофизика, геодезия и география продължава да наблюдава ситуацията и да предоставя информация на гражданите. В случай на необходимост, те могат да се свържат с компетентните органи за допълнителна помощ и насоки.

Земетресението в Румъния, което бе усетено и в България, е напомняне за неизбежността на природните явления и важността на подготовката и предпазните мерки. Гражданите трябва да бъдат информирани и обучени как да реагират в подобни ситуации, за да се намали риска от вреди и загуби.

Източник: petel.bg

You may also like

Our Company

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Newsletter

Laest News

@2021 – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign