Home Бизнес Растеж на спестяванията с 18 млрд. лева поради пандемията

Растеж на спестяванията с 18 млрд. лева поради пандемията

by admin
Растеж на спестяванията с 18 млрд. лева поради пандемията

Поради пандемията: Спестяванията на българите се увеличиха с 18 милиарда лева. Задлъжняхме с още 6 милиарда към банките за имоти, а ипотеките също отчитат ръст. Българските граждани успяха да спестят 18 милиарда лева за периода от 2020 година до май тази година. Това показват данните на Българската народна банка (БНБ). Въпреки кризата, предизвикана от пандемията, спестяванията на хората в страната продължават да нарастват.

Според данните на БНБ, през последната година и половина българските граждани успяха да задържат значителна част от своите доходи и да ги превърнат в спестявания. Този факт може да се обясни с намаленото потребителско потребление поради ограничителните мерки и несигурността, свързана с икономическата криза.

В сравнение с предходни години, когато спестяванията на българите са били по-скромни, през последния период те са значително нараснали. Това може да се припише на факта, че много хора са ограничили разходите си за пътувания, забавления и ресторанти и вместо това са предпочели да запазят парите си.

Въпреки положителната тенденция за увеличаване на спестяванията, имотните задължения продължават да растат. Банките отчитат увеличение от 6 милиарда лева в задлъжнялостта към тях за имотни кредити. Стойността на ипотеките също е нараснала през последната година и половина.

В заключение, въпреки предизвикателствата, пред които беше изправена страната поради пандемията, българските граждани успяха да увеличат своите спестявания. Този факт може да служи като индикатор за финансовата стабилност и отговорност на хората в страната.

Източник: flashnews.bg

You may also like

Our Company

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Newsletter

Laest News

@2021 – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign