Home България Професорът по езикознание Василка Радева почина на 83-годишна възраст

Професорът по езикознание Василка Радева почина на 83-годишна възраст

by admin
Професорът по езикознание Василка Радева почина на 83-годишна възраст

Консумирането на зеленчуци и плодове е свързано с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, според ново изследване. Това откритие подчертава важността на здравословното хранене за предотвратяване на тази сериозна болест.

Изследователите проучиха данните от над 9,754 души, които не страдат от диабет тип 2 в началото на изследването. През следващите пет години бяха наблюдавани случаите на развитие на диабет у тях. Резултатите показаха, че хората, които консумират повече зеленчуци и плодове – около 500 грама на ден, имат по-малък риск от развиване на диабет тип 2.

Според проучването, всекидневният прием на зеленчуци и плодове може да намали риска с до 50%. Особено полезни са цитрусовите плодове, ябълките и крушите. Изследователите смятат, че това се дължи на високото съдържание на фибри и антиоксиданти в тези храни.

Диабет тип 2 е сериозно заболяване, което засяга милиони хора по света. То е свързано с неправилна функция на инсулина, който регулира нивата на захар в кръвта. Нездравословният начин на живот и липсата на физическа активност са основни фактори за развитие на тази болест.

Експертите препоръчват да се включва широка гама от зеленчуци и плодове в ежедневната диета, за да се поддържа оптимално здравословно състояние. Такава хранителна стратегия може да помогне не само за предотвратяване на диабет тип 2, но и за подобряване на общото здравословно състояние.

Източник: petel.bg

You may also like

Our Company

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Newsletter

Laest News

@2021 – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign