Home България Професионалисти от медицината, общинските болници и фармацевти изразяват тревога за потенциални проблеми в системата на здравеопазването

Професионалисти от медицината, общинските болници и фармацевти изразяват тревога за потенциални проблеми в системата на здравеопазването

by admin
Професионалисти от медицината, общинските болници и фармацевти изразяват тревога за потенциални проблеми в системата на здравеопазването

Лекари, общински болници и производители на лекарства изразиха своето неодобрение към предложените от Финансовото министерство промени в Закона за обществените поръчки. Според предложения текст, Здравната каса ще трябва да провежда обществени поръчки и да сключва договори с болници и аптеки. Това може да доведе до хаос и да остави пациентите без необходимата медицинска помощ.

Лекарите изразиха загрижеността си, че тези промени могат да засегнат ефективността на здравеопазването в страната. Те посочиха, че провеждането на обществени поръчки от Здравната каса може да доведе до забавяне на доставката на лекарства и медицинско оборудване, което може да навреди на пациентите.

Същевременно общинските болници изразиха опасенията си от възможността за по-сложна административна процедура при сключването на договори с Здравната каса. Те посочиха, че това може да доведе до забавяне на финансирането и усложни процеса на закупуване на необходимите материали и оборудване.

Фармацевтите също изразиха своята загриженост относно предложените промени. Те посочиха, че провеждането на обществени поръчки от Здравната каса може да доведе до намаление на достъпността на лекарствата за пациентите. Отбелязва се, че фармацевтите вече имат споразумения с болници и могат да осигурят бърз достъп до необходимите лекарства.

Обществото трябва да бъде информирано за потенциалните проблеми, които могат да възникнат при внесените промени в Закона за обществените поръчки. Нужно е да се намерят решения, които ще гарантират безпроблемното функциониране на здравния сектор и ще осигурят непрекъснат достъп до качествена медицинска помощ за всички пациенти.

Източник: flashnews.bg

You may also like

Our Company

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Newsletter

Laest News

@2021 – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign