Home България Горещо разследване в Турция: Гигантът “Гугъл” под лупа!

Горещо разследване в Турция: Гигантът “Гугъл” под лупа!

by admin
Горещо разследване в Турция: Гигантът "Гугъл" под лупа!

Турският антимонополен регулатор Съвет по конкуренцията обяви днес, че е стартирал ново разследване срещу група компании, свързани с холдинга Alphabet Inc., за да провери дали е имало злоупотреба с техните доминиращи позиции на пазара. Това беше съобщено в изявление на уебсайта на регулатора, предавано от БТА. Съветът по конкуренцията взе решение да започне разследването след получаване на информация и жалби от страници, които твърдят, че компаниите свързани с Alphabet Inc. използват своята доминираща позиция на пазара за ограничаване на конкуренцията и неравностойно повлияване на потребителите.

Разследващият орган ще проучва дали компаниите свързани с Alphabet Inc., като например Google и YouTube, използват своята голяма популярност и мощна инфраструктура, за да пречат на другите играчи в пазара да достигнат до потребителите и да предлагат своите услуги. Съветът по конкуренцията ще провери дали тези компании са налагали недобросъвестни условия на своите партньори или са използвали ексклузивни споразумения, които ограничават конкуренцията.

Турският антимонополен регулатор е отговорен за осигуряване на свободна и честна конкуренция на пазара в Турция. Той има правомощията да провежда разследвания и да прилага санкции при установяване на злоупотреби с доминиращата позиция на компаниите. В случай, че бъдат потвърдени нарушения, регулаторът може да принуди компаниите да променят своето поведение или да ги глоби.

Това не е първото разследване, провеждано от турския антимонополен регулатор срещу Alphabet Inc. През 2018 година Съветът по конкуренцията наложи глоба в размер от 93 милиона лири (около 11 милиона евро) на Google за злоупотреба с доминиращата си позиция на пазара в областта на мобилните операционни системи и приложенията. Регулаторът постанови, че Google е налагало недобросъвестни условия на производителите на мобилни устройства, които използват Android операционната система, за да гарантира предимство за своите собствени услуги.

Това ново разследване следва последните действия на други антимонополни регулатори в световен мащаб, които също разглеждат дейността на Alphabet Inc. и неговите компании. Например Европейската комисия е наложила глоба от 4,34 милиарда евро (5,1 милиарда щатски долара) на Google през 2018 година за злоупотреба с доминантната позиция на търсачката в интернет. Според комисията Google е използвал незаконни методи за ограничаване конкуренцията и предоставяне предимство на своята онлайн рекламна платформа.

Разследването на турския антимонополен регулатор може да отнеме известно време, преди да бъдат взети окончателни решения. В случай, че се установят нарушения, санкциите могат да включват глоби и задължение за промяна на бизнес практиките на компаниите свързани с Alphabet Inc. Това разследване е още един пример за стремежа на регулаторите да гарантират свободна и честна конкуренция в цифровата икономика.

Източник: flashnews.bg

You may also like

Our Company

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Newsletter

Laest News

@2021 – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign