Home България АЕЖ до МФ: Държавните органи не могат да ограничават достъпа на журналисти до пресконференции

АЕЖ до МФ: Държавните органи не могат да ограничават достъпа на журналисти до пресконференции

by admin
АЕЖ до МФ: Държавните органи не могат да ограничават достъпа на журналисти до пресконференции

Министерството на финансите във вторник заяви, че държавните институции не могат да ограничават достъпа на журналисти до пресконференции. Това изявление беше направено след недавни случаи, в които някои журналисти бяха отказани от участие в такива събития.

Министерството подчерта, че свободата на печата е основен принцип на демократичното общество и трябва да бъде защитена. Ограничаването на достъпа до информация може да се разглежда като нарушение на правото на свободно изразяване и правото на информация.

Това заявление идва след скандален случай, при който определени журналисти бяха изключени от пресконференция, организирана от едно министерство. Тези действия предизвикаха голям обществен скандал и породиха сериозни въпроси относно свободата на медиите.

Министерството призовава всички държавни институции да спазват законите и да гарантират свободния достъп на журналистите до информация. Те трябва да бъдат в състояние да изпълняват своята роля като наблюдатели на дейността на държавните институции и да информират обществото за важни събития и решения.

Министерството призовава журналистите, от своя страна, да работят професионално и отговорно, спазвайки етичните стандарти на професията. Те трябва да предоставят точна и обективна информация на обществото, без да подлагат интересите на държавата или други страни.

Свободата на печата е неотменима част от демократичното общество и трябва да бъде защитена. Достъпът до информация е от съществено значение за правилното функциониране на демокрацията и гражданското участие. Държавните институции трябва да осигурят този достъп, като гарантират прозрачността и отчетността в своята работа.

В заключение, министерството призовава всички страни да спазват принципите на свободата на печата и да работят за укрепване на демократичните ценности в обществото. Това е от съществено значение за развитието и напредъка на страната.

Източник: petel.bg

You may also like

Our Company

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Newsletter

Laest News

@2021 – All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign